Futsal EM-kisat
Futsal kasvattaa suosiotaan Suomessakin jatkuvasti. Sisätiloissa pelattava jalkapallo on erityisen viihdyttävää seurattavaa, kun Euroopan parhaat maajoukkueet kohtaavat. Vuoden 2022 kisoissa nähdään ensimmäistä kertaa myös Suomi.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.
Futsalin EM-kisat 19.1. – 6.2.2022
Futsalin EM-kisat järjestetään vuonna 2022 jo kahdettatoista kertaa. Tällä kertaa kisojen näyttämönä toimii Hollanti, jossa kisat järjestetään ensimmäistä kertaa. Pelipaikkoina toimivat Amsterdam sekä Groningen. Kaksi alkulohkoa pelataan Groningenin 4 500 katsojaa vetävällä MartiniPlazalla, kun taas toiset kaksi alkulohkoa sekä kaikki jatkopelit pelataan Amsterdamin Ziggo Domella, jonne mahtuu jopa 10 500 katsojaa. Ensimmäiset ottelut pelataan 19. tammikuuta, kun taas finaali on vuorossa 6. helmikuuta. Kisat kestävät siis noin kahden ja puolen viikon ajan.
Vuoden 2022 EM-kisoissa esiintyy ensimmäistä kertaa peräti 16 joukkuetta, sillä kisoja on laajennettu perinteisestä 12 joukkueen formaatista. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että joukkueet on voitu jakaa neljään neljän joukkueen alkulohkoon. Alkulohkoissa jokainen joukkue pelaa kertaalleen toisiaan vastaan, joten pelejä jokaiselle joukkueelle kertyy kolme kappaletta. Jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee jatkopeleihin, kun taas kaksi kehnointa joukkuetta karsiutuu jatkosta. Jatkopelit pelataan yksinkertaisesti kerrasta poikki -menetelmällä.
Laajentuneissa kisoissa nähdään runsaasti debytantteja, sillä ensimmäistä kertaa kisoihin ovat selviytyneet Bosnia ja Hertsegovina, Georgia, Slovakia sekä tietenkin Suomi. Kisat herättävätkin myös Suomessa poikkeuksellista kiinnostusta. Tämä näkyy myös kisojen televisioinnissa. Kaikki Suomen ottelut näkyvät kätevästi Yleltä, minkä lisäksi Yle näyttää reilusti myös muita kisojen otteluita.
Hallitsevana mestarina kisoihin lähtee Portugali, joka voitti mestaruuden ensimmäistä kertaa vuonna 2018. Portugali on samalla myös hallitseva maailmanmestari. Kisojen laajennuksen myötä futsalissa on siirrytty myös jalkapallon puolelta tuttuun järjestelmään, jossa kisat järjestetään neljän vuoden välien. Tätä ennen Euroopan mestaruudesta on useimmiten kisattu kahden vuoden välein.
Parhaat joukkueet
Mitkä ovat kisojen parhaat joukkueet ja ketkä lähtevät Hollantiin suosikin viitta harteillaan? Jokaisella joukkueella on tietysti mahdollisuus mestaruuteen, mutta kisoja edeltävissä spekulaatioissa esille nousee kerta toisensa jälkeen neljä nimeä.
Espanja
Ehdottomasti suurimpana suosikkina kisoihin lähtee jälleen kerran Espanja, joka komeilee myös maailmanlistan ykköspaikalla. Kun kisat on tähän mennessä järjestetty 11 kertaa, on peräti 7 kertaa päädytty juhlimaan Espanjan mestaruutta. Kahdesti joukkue on tullut hopealle, viimeksi vuonna 2018, jolloin joukkue hävisi finaalin jatkoajalla Portugalille. Joukkueen suurimpiin tähtiin kuuluu 43 maaottelua pelannut Carlos Ortiz Jimenez.
Portugali
Lähes tasaväkisistä asetelmista kisoihin lähtee hallitseva mestari ja UEFAn rankingin mukaan Euroopan toiseksi paras maajoukkue, Portugali. Joukkue selvisi finaaliin ensimmäistä kertaa vuoden 2010 kisoissa, jolloin Espanja oli kuitenkin parempi. Portugali pääsi kuitenkin nappaamaan revanssin vuoden 2018 kisoissa, jolloin joukkue voitti mestaruuden Bruno Coelhon jatkoaikamaalilla. 130 maaottelua pelannut laituri on iskenyt niissä peräti 43 maalia. Euroopan mestaruuden lisäksi Portugali nappasi vuonna 2021 myös MM-kultaa.
Venäjä
Kiistattomaan eliittiin kuuluu poikkeuksetta myös Venäjä, joka voitti ainoan mestaruutensa vuonna 1999. Tämän jälkeen joukkue on kuitenkin edennyt finaaliin peräti neljään otteeseen. Kolmesti tappio on tullut Espanjaa vastaan, kerran Italia oli parempi. Joukkueen oleellisimpiin pelaajiin kuuluu Brasiliassa syntynyt Eder Lima, joka on voittanut maalipörssin sekä MM-kisoissa että EM-kisoissa.
Kazakstan
Ehkä hieman yllättäen futsalin maailman huipulla majailee myös Kazakstan, jota pidetään turnauksen neljänneksi parhaana joukkueena. Myös seurajoukkueiden puolella menestystä nauttinut Kazakstan onkin edennyt välieriin kaksissa edellisissä EM-kisoissa. Vuonna 2016 tuomisina oli pronssia, vuonna 2018 Venäjä oli parempi yhden maalin erolla. Vuoden 2021 MM-kisoissa joukkue taas hävisi pronssiottelun Brasilialle. Lähes koko maajoukkue edustaa AFC Kairatia, joka on voittanut futsalin Mestarien liigan kahteen otteeseen.
Suomen joukkue
Vuoden 2022 EM-kisat ovat suomalaisesta näkökulmasta poikkeuksellisen mielenkiintoiset, sillä mukana on ensimmäistä kertaa myös Suomi. Suomi selvitti paikkansa kisoihin karsintojen kautta. Samassa lohkossa pelasivat Italia, Belgia ja Montenegro. Italia voitti lohkon, mutta Suomi selvisi 10 pisteellä kuuden parhaan lohkokakkosen joukossa suoraan kisoihin.
Kisoissa urakka tulee olemaan kova, sillä samasta lohkosta löytyvät ennakkosuosikeihin lukeutuva Kazakstan, karsinnoista tuttu Italia sekä kolmoskorista arvottu Slovenia. Suomi pelaa alkulohkonsa Groningenissa, jossa urakka alkaa Italiaa vastaan 20. päivä. Kaikki Suomen ottelut näkyvät Ylen TV2:lta sekä Areenasta.
Joukkue Suomen ensimmäisiin EM-kisoihin julkistettiin 7. päivä, eikä suuria yllätyksiä kokoonpanosta löydy.
Maalivahdit:
- Antti Koivumäki, GFT
- Juha-Matti Savolainen, KaDy
Pohjapelaajat:
- Jani Korpela, MFC Torpedo (RUS)
- Jukka Kytölä, KaDy
- Mikko Kytölä, KaDy
- Olli Pöyliö, Riemu
Laitapelaajat ja pivotit:
- Panu Autio, GFT
- Miika Hosio, GFT
- Jarmo Junno, Vieska Futsal
- Juhana Jyrkiäinen, Akaa Futsal
- Sergei Korsunov, KaDy
- Tuukka Pikkarainen, FC Kemi
- Lassi Lintula, KaDy
- Iiro Vanha, Akaa Futsal
Futsalin EM-kisojen historia
Futsalin EM-kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1996 lajin suurmaa Espanjassa. Tätä ennen MM-kisoja oli ehditty pelata jo seitsemän vuoden ajan. Ensimmäiset kisat päättyivät samaan tapaan kuin useimmat kisat jatkossakin, sillä Espanja päihitti finaalissa Venäjän 5–3. Tämän jälkeen kisoja on järjestetty joko kahden tai kolmen vuoden välein. Espanja on voittanut mestaruuden seitsemään otteeseen, Italia kahdesti, Venäjä kerran sekä Portugali kerran. Mitalisijoille on yltänyt myös kahdeksan muuta maata.
Ensimmäiset kisat järjestettiin vain kuuden maan kesken, mutta jo seuraavissa vuoden 1999 kisoissa mukana oli kahdeksan maata. Vuonna 2010 kisoja laajennettiin 12 maahan, kun taas vuoden 2022 kisoissa mukana on ensimmäistä kertaa peräti 16 maata.
Kahdet ensimmäiset kisat järjestettiin Espanjassa, mutta tämän jälkeen kisat on pelattu joka kerta uudessa maassa. Järjestäjinä ovat toimineet Venäjä, Italia, Tshekki, Portugali, Unkari, Kroatia, Belgia, Serbia, Slovenia sekä tuoreimpana Hollanti.
Futsal lajina
Itse futsal on lajina jo varsin vanhaa perua, sillä peli sai alkunsa Uruguayn jalkapallohuumassa vuonna 1930, jolloin jalkapallolle kaivattiin myös sisätiloissa pelattavaa versiota. Laji levisi nopeasti erityisesti Etelä-Amerikassa, mutta kyseessä oli ensisijaisesti nuorten harrastelaji, jota pidettiin jalkapallon korvikkeena. Varsinaiset yhteiset säännöt kehitettiin vasta vuonna 1956, kun taas ensimmäinen lajiliitto syntyi vuonna 1965.
Viime vuosikymmeninä peli on levinnyt aiempaa laajemmalle, minkä lisäksi laji on saanut myös ammattimaisempia piirteitä. Tätä nykyä pelataan esimerkiksi MM-kisoja ja EM-kisoja, minkä lisäksi lajin suurimmat pääsarjat keräävät säännöllisesti paikan päälle tuhansia katsojia. Esimerkiksi Kazakstanissa Mestarien liigan ottelut voivat kerätä lehtereille yli 10 000 silmäparia.
Suomessa varsinaista futsaltoimintaa on järjestetty vuodesta 1994 lähtien. Futsal-Liiga taas sai alkunsa vuonna 1998. Tätä nykyä pääsarjassa pelaa 12 joukkuetta.