Käsipallon MM-kisat 12.-29.1.
Käsipallon MM-kisat järjestetään tätä nykyä kahden vuoden välein. Tammikuussa Puolassa ja Ruotsissa järjestettävät käsipallon maailmanmestaruuskilpailut ovat jo 28. kerta, kun maailmanmestaria etsitään. Hallitsevana mestarina kisoihin lähtee kaksi edellistä mestaruutta voittanut Tanska.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.
Käsipallon MM-kisat (miehet)
Vuonna 2023 kamppaillaan maailmanmestaruudesta useammassakin lajissa. Vuosi lyödään vauhdilla käyntiin heti tammikuussa, sillä vuoden 2023 käsipallon MM-kisat käynnistyvät jo 11. päivä. Puolassa ja Ruotsissa pelattavat kisat jatkuvat aina 29. tammikuuta pelattavaan finaaliin saakka.
Kisoissa nähdään yhteensä 32 maata, jotka on jaettu kahdeksaan neljän joukkueen alkulohkoon. Alkulohkoissa jokainen lohkon joukkue pelaa muita joukkueita vastaan kertaalleen, minkä jälkeen kunkin lohkon kolme parasta joukkuetta etenee jatkolohkoihin. Jatkolohkoissa kaksi lohkoa yhdistetään yhdeksi, joten esimerkiksi A- ja B-lohkojen kolme parasta joukkuetta pelaavat samassa jatkolohkossa. Alkulohkosta kerätyt pisteet siirtyvät jatkolohkoon, eikä jatkolohkossa pelata kuin toisesta lohkosta tulleita joukkueita vastaan.
Jatkolohkokierroksen jälkeen kaikkien neljän jatkolohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät puolivälieriin. Tämän jälkeen lopputurnaus pelataan yksiosaisina pudotuspeleinä, joiden voittaja etenee jatkoon. Pelit eivät kuitenkaan lopu kehnommillakaan joukkueilla lyhyeen, vaan alkulohkojen viimeisiksi sijoittuneet joukkueet pelaavat oman Presidents Cupinsa, jonka menestys määrää joukkueiden lopullisen sijoituksen. Myös puolivälierissä pudonneet joukkueet pelaavat ylimääräiset sijoitusottelut.
Kiistatta suurimpana suosikkina kisoihin lähtee Tanska, joka on voittanut myös kahdet edelliset MM-kisat. Edelliset finaalit ovat olleet Pohjoismaiden välisiä koitoksia, sillä vuonna 2021 finaalissa kaatui Ruotsi, kun taas vuonna 2019 Tanska päihitti Norjan. Ruotsi lukeutuu myös näiden kisojen suurimpien mestarisuosikkien joukkoon – myös finaali tullaan pelaamaan juuri Ruotsissa. Kovaa haastetta tulee tarjoamaan myös lajin historian menestynein maa Ranska, joka nappasi maailmanmestaruudet viimeksi 2015 ja 2017. Yhteensä Ranskalla on jo kuusi maailmanmestaruutta.
Ennen lohkoarvontaa joukkueet jaettiin koreihin aikaisemman menestyksen perusteella, joten lajin suurmaat eivät kohtaa vielä tässä vaiheessa. Ennalta kiinnostavimpana voidaan pitää E-lohkoa, johon arvottiin neljä tasoltaan hyvin tasaista maata.
Lohko A
- Espanja
- Montenegro
- Chile
- Iran
Lohko B
- Ranska
- Puola
- Saudi-Arabia
- Slovenia
Lohko C
- Ruotsi
- Brasilia
- Kap Verde
- Uruguay
Lohko D
- Islanti
- Portugali
- Unkari
- Etelä-Korea
Lohko E
- Saksa
- Qatar
- Serbia
- Algeria
Lohko F
- Norja
- Pohjois-Makedonia
- Argentiina
- Hollanti
Lohko G
- Egypti
- Kroatia
- Marokko
- Yhdysvallat
Lohko H
- Tanska
- Belgia
- Bahrain
- Tunisia
Suosittu laji vedonlyönnissä
Käsipallo on viihdyttävää ja nopeatempoista seurattavaa, mikä tekee lajista katsojille ihanteellista viihdettä. Käsipallo nauttii laajaa suosiota myös vedonlyöjien parissa, sillä pisteitä syntyy runsaasti ja tilanne elää jatkuvasti. Erityisesti livenä veikkaaville kyseessä on loistava laji seurattavaksi.
Selvää lienee, että vedonlyönti myös käsipallon MM-kisoista onnistuu käytännössä kaikilla vedonlyöntiä tarjoavilla suomalaisilla sivustoilla. Veikkaaminen onnistuu sekä ennen peliä että kesken otteluiden livenä, eikä kohdevalikoimakaan pääse pettämään. Käsipallon MM-kisoissa vetoa pääsee lyömään yksittäisistä otteluista kymmenissä eri muodoissa, minkä lisäksi vetoja voi asettaa tietenkin myös tulevan maailmanmestarin puolesta. Voit veikata myös vaikkapa lohkovoittajia tai tietyn joukkueen selviämistä välieriin saakka.
Yksittäisissä otteluissa vetoa pääsee veikkaamaan pelkän voittajan lisäksi esimerkiksi ottelussa tehdyistä maaleista, puoliajan tuloksesta, yksittäisen joukkueen maaleista tai pelaajien suorituksista. Voit veikata esimerkiksi ottelun parasta maalintekijää tai tietyn pelaajan maalimäärää. Vetoa pääsee tietenkin aina lyömään myös tasoituksella. Tasoerot ovat lajissa varsin suuria, joten tasoitusvedot ovat monissa otteluissa paras vaihtoehto myös MM-kisoissa. Esimerkiksi kisojen ensimmäisessä ottelussa Ranska lähtee valtaisana ennakkosuosikkina kotonaan pelaavaa Puolaa vastaan.
Seuraa näitä joukkueita
Käsipallon MM-kisoissa kannattaa tietenkin kiinnittää huomiota erityisesti suurimpiin ennakkosuosikkeihin, jotka tulevat taistelemaan mestaruudesta. Kisoihin lähtee kolme suurta suosikkia, joista yksi on kuitenkin ylitse muiden.
Tanska
Hyvällä syyllä kisoihin lähtee jättisuosikkina Tanska, joka on suorastaan dominoinut lajia viime vuodet. Joukkue voitti ensimmäiset arvokisansa 2008 EM-kisoissa, minkä jälkeen mestaruus tuli myös vuoden 2012 EM-kisoista. Tätä seurasi vuoden 2016 olympiakulta, minkä jälkeen Tanska on napannut myös kaksi perättäistä maailmanmestaruutta vuosina 2019 ja 2021.
Joukkueen suurin supertähti on kiistatta Aalborgia edustava Mikkel Hansen, jota pidetään yhtenä lajin historian parhaista pelaajista. Kolmesti maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Hansen on tehnyt pelkästään olympialaisissa ennätykselliset 165 maalia. Yhteensä vasen laituri on tehnyt Tanskalle 1 243 maalia 239 ottelussa.
Ranska
Tanska on napannut lajin ykkösmaan paikan Ranskalta, joka on voittanut ennätykselliset kuusi maailmanmestaruutta. Edellinen mestaruus on vuodelta 2017, mutta Ranskalla on tälläkin kertaa kaikki mahdollisuudet ennätykselliseen seitsemänteen mestaruuteen. Tästä osoituksena on myös vuoden 2020 olympiakulta – finaalissa kaatui tuolloin juuri Tanska.
Joukkueen ehdoton ykkösnimi on jo 38-vuotias Nikola Karabatic, joka on johdattanut Ranskan kolmeen olympiakultaan, neljään maailmanmestaruuteen ja kolmeen Euroopan mestaruuteen. PSG:tä edustava ja Serbiassa syntynyt Karabatic on tehnyt maajoukkueelle peräti 1 255 maalia 335 ottelussa.
Ruotsi
Lajin historiassa yksikään maa ei ole voittanut enempää MM-mitaleja kuin Ruotsi, jolla mitaleja on yhteensä 12. Edellinen mestaruus on vuodelta 1999, eikä Ruotsi tällä vuosituhannella ole enää ollut vanhassa vireessä, mutta viime vuosina joukkue on noussut jälleen toden teolla maailman huipulle. Vuoden 2021 MM-kisoista tuloksena oli toinen sija, kun taas vuoden 2022 EM-kisoissa Ruotsi pystyi jälleen kultaan 20 vuoden tauon jälkeen. Finaalissa kaatui yhden maalin erolla Espanja.
Paljon vastuuta tulee kantamaan THW Kieliä jo vuosikymmenen ajan edustanut Niclas Ekberg, joka on iskenyt maalleen 806 maalia 199 ottelussa. Ekberg on taatusti monen lajin ystävän tuoreessa muistissa, sillä juuri hän ratkaisi Euroopan mestaruuden Ruotsille EM-kisojen finaalin viimeisen sekunnin rankkarillaan.
Mistä seurata matseja?
Käsipallon EM-kisojen seuraaminen onnistuu helposti myös Suomesta käsin, sillä kaikki kisojen ottelut lähettää suorina lähetyksinä Viaplay. Viime vuosina Viaplaysta on muodostunut todellinen käsipallon ystävän ykköspalvelu, sillä sama palvelu näyttää myös EM-kisat, EHF Champions Leaguen, European Handball Leaguen sekä EHF Cupin. Viaplaylta tullaan näkemään myös vuoden 2025 MM-kisat.
39,99 euroa kuukaudessa maksava palvelu tunnetaan myös muusta laadukkaasta urheiluviihteestä. Pakettiin nimittäin kuuluvat esimerkiksi Valioliiga, NHL, UFC, FA Cup sekä Formula 1.