Miesten lentopallon MM-kisat
Lentopallon maailmanmestaruudesta pelataan jälleen neljän vuoden tauon jälkeen. 26.elokuuta pelattaviin kisoihin lähtee hallitsevana mestarina Puola, joka pääsee puolustamaan mestaruuttaan kotikentällä. Kisat on jaettu Slovenian kanssa.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.
Lentopallon MM-kisat starttaavat 26.8.
Lentopallon maailmanmestaruudesta kamppaillaan tänä vuonna Puolassa ja Sloveniassa. Lentopallon MM-kisat alkavat 26. elokuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat tasaiseen tahtiin 11. syyskuuta pelattavaan finaaliin saakka. Pelit on jaettu tasaisesti järjestäjämaiden kesken aina semifinaaleihin saakka, minkä jälkeen kaikki pelit pelataan Puolan Katowicessa.
Vuonna 2022 lentopallon maailmanmestaruuskilpailut sisältävät totuttuun tapaan 24 joukkuetta, mutta varsinaisia karsintoja kisoihin ei ole järjestetty. Paikan kisoihin saivat hallitseva maailmanmestari, kunkin maanosan mestaruuskisojen kaksi parasta joukkuetta sekä 12 maailmanlistan parasta joukkuetta, jotka eivät selviytyneet kisoihin muuta kautta. Harmillisesti tämä tarkoitti samalla sitä, että Suomen maajoukkue jäi ulos kisoista ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010.
Formaatti on varsin yksinkertainen. 24 joukkuetta on jaettu kuuteen neljän joukkueen lohkoon, joissa kaikki pelaavat kertaalleen muita lohkon joukkueita vastaan. Tämän jälkeen jatkoon etenevät kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta sekä neljä parasta lohkokolmosta. Pudotuspelit pelataan luonnollisesti kerrasta poikki -menetelmällä.
Kisoissa nähtävät joukkueet:
- Puola
- Puerto Rico
- Kanada
- Brasilia
- Argentiina
- Kamerun
- Tunisia
- Iran
- Japani
- Slovenia
- Italia
- Ranska
- Yhdysvallat
- Serbia
- Kuuba
- Hollanti
- Saksa
- Meksiko
- Turkki
- Egypti
- Qatar
- Bulgaria
- Kiina
- Ukraina
Suurimpana ennakkosuosikkina kisoihin lähtee ehdottomasti kotonaan pelaava Puola, joka on voittanut myös kaksi edellistä maailmanmestaruutta. Ennakkosuosikkien joukkoon lukeutuvat myös Etelä-Amerikan mestaruuden voittanut Brasilia, hallitseva Euroopan mestari Italia sekä maailmanlistan kakkosena Puolan jälkeen majaileva Ranska.
Ennakkospekulaatioissa ei kannata unohtaa myöskään Sloveniaa, joka pääsee pelaamaan suuren osan kisoista kotikentällään. Vaikka kyseessä ovat Slovenialle vasta toiset MM-kisat, sijoittui maa edellisissä EM-kisoissa toiseksi. Slovenia ei päästänyt Italiaa helpolla, vaan ratkaisu venyi viidenteen erään saakka.
Venäjältä Puolaan ja Sloveniaan
Vuonna 2018 kisat myönnettiin Venäjälle, mikä johti vähemmän yllättäen moninaisiin ongelmiin. Vuonna 2019 Venäjä suljettiin ulos kaikesta kansainvälisestä urheilusta järjestelmällisen dopingin vuoksi, mutta vielä tämän jälkeen joukkueen oli tarkoitus osallistua kisoihin Venäjän lentopalloliiton nimellä.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan keväällä 2022, ehti Hollanti ilmoittaa välittömästi boikotoivansa kisoja, jos lentopallon MM-kisat järjestetään edelleen Venäjällä. Päätöksessä ei kauaa kestänyt, vaan pari päivää myöhemmin Venäjä suljettiin ulos kisoista, ja kisat päätettiin siirtää pelattavaksi muualle.
15. huhtikuuta kansainvälinen lentopalloliitto myönsi kisat Puolalle ja Slovenialle, jotka jakavat kisavastuun. Venäjän paikka kisoissa taas myönnettiin maailmanlistan seuraavalta sijalta löytyneelle maalle, joka ei vielä ollut mukana kisoissa. Vähintäänkin oikeudenmukaisesti seuraavalta sijalta löytyi Ukraina, joka näin nähdään MM-kisoissa ensimmäistä kertaa vuoden 1998 jälkeen.
Naisten MM-kisat vuorossa syyskuussa
Tänä vuonna ovat vuorossa myös naisten lentopallon MM-kisat, jotka alkavat 23. syyskuuta ja jatkuvat 15. lokakuuta saakka. Lentopallon ystäville on siis tarjolla reilusti viihdettä. Myös nämä kisat pelataan Puolassa, joka jakaa vastuun kisojen isännöinnistä Hollannin kanssa. Mukana on yhteensä 24 joukkuetta, mutta Suomen maajoukkuetta ei valitettavasti näissäkään kisoissa nähdä.
Naisten kisat pelataan hieman eri formaatilla, sillä joukkueet on jaettu neljään kuuden joukkueen lohkoon, joissa kaikki pelaavat toisiaan vastaan kertaalleen. Tämän jälkeen kunkin lohkon neljä parasta joukkuetta etenee seuraavaan lohkovaiheeseen, jossa kaksi lohkoa yhdistetään keskenään. Tässä vaiheessa pisteet ensimmäisestä lohkosta kulkevat mukana, ja joukkueet pelaavat vain toisen lohkon joukkueita vastaan. Yhteispisteet ratkaisevat tämän jälkeen, mitkä neljä joukkuetta kummastakin yhdistetystä lohkosta etenevät jatkopeleihin. Myös jatkopelit on jaettu Puolan ja Hollannin kesken, mutta mitalipelit pelataan Hollannissa.
Kisoissa nähtävät joukkueet:
- Serbia
- Hollanti
- Puola
- Dominikaaninen tasavalta
- Puerto Rico
- Italia
- Turkki
- Kiina
- Japani
- Brasilia
- Kolumbia
- Kamerun
- Kenia
- Yhdysvallat
- Saksa
- Belgia
- Etelä-Korea
- Bulgaria
- Kanada
- Thaimaa
- Argentiina
- Tshekki
- Kazakstan
- Kroatia
Kisoista odotetaan ennalta tasaväkisempiä kuin miesten kisoista, mutta mestarisuosikkien joukkoon lukeutuvat eittämättä hallitseva mestari Serbia sekä Etelä-Amerikan mestaruuden myös naisissa voittanut Brasilia. Yksi suurimmista ennakkosuosikeista on maailmanlistan ykkössijaa hallussaan pitävä Yhdysvaltojen maajoukkue, joka nappasi mestaruuden vuoden 2014 kisoista. Hallitsevana Euroopan mestarina kisoihin taas lähtee Italia, joka on voittanut ainoan maailmanmestaruutensa vuonna 2002.
Suomalaisten menestys lentopallossa
Suomalaisia ei kisoissa valitettavasti nähdä, mitä voidaan miesten osalta pitää jopa hienoisena pettymyksenä. Karsinnoissa Suomella olisi ollut jälleen oivat mahdollisuudet, mutta maailmanlistan perusteella kisapaikkojen jakaminen johti siihen, että Suomi jäi muutaman sijan päähän. Suomi on ottanut pitkän tauon jälkeen kunniakkaasti osaa niin vuoden 2014 kuin vuoden 2018 kisoihin.
2014 Puolan kisoissa sijoitus oli kaikkien aikojen paras, kun Suomen joukkue eteni lohkokolmosena toiseen lohkovaiheeseen. Tässä vaiheessa seinä tuli kuitenkin vastaan, ja Suomi sijoittui jatkolohkonsa viidenneksi. Lopullisena tuloksena oli yhdeksäs sija. Myös vuoden 2018 kisoissa Suomi selviytyi toiseen lohkovaiheeseen, mutta jäi tuolloin jatkolohkonsa viimeiseksi. Lopputuloksena oli 16. sija.
Suomen joukkueen suurimmat kunnian vuodet sijoittuvat reilun kymmenen vuoden taaske, jolloin menestystä tuli niin EM-kisoissa kuin Maailmanliigassakin. Maailmanliigassa Suomi sijoittui parhaimmillaan vuonna 2007 peräti seitsemänneksi. Samana vuonna saldona oli myös maan historian paras arvokisasijoitus vuoden 2007 EM-kisoissa.
Suomi karsiutui Venäjän kisoihin niukasti mukaan 10 vuoden tauon jälkeen, mutta tulos oli erinomainen. Suomi voitti kovan alkulohkonsa ja selviytyi kuuden joukkueen jatkolohkossakin toiseksi, mikä vei Suomen suoraan välieriin. Suomi laittoi välierissä mestaruuden lopulta voittaneen Espanjan koville, sillä ratkaisu venyi viidenteen erään. Suomi ehti jo johtaa ottelua erin 2–1. Harmillisesti Suomi joutui taipumaan pronssiottelussa Serbiaa vastaan, ja tuloksena oli kisojen neljäs sija.
Suomi onnistui vielä 2011 ja 2013 sijoittumaan EM-kisoissa kahdeksanneksi, minkä jälkeen tulokset ovat olleet hieman heikompia. Suomi on kuitenkin selvinnyt mukaan EM-kisoihin poikkeuksetta tämänkin jälkeen. Vuoden 2021 kisoissa Suomi tippui neljännesvälierissä lopulta pronssia napannutta Puolaa vastaan. Lopputulos oli tuolloin 12. sija.
Naisten puolella menestys on ollut kehnompaa, mutta naisten EM-kisoihin Suomi selviytyi vuonna 2019 peräti 30 vuoden tauon jälkeen. Suomalaiset olivat mukana myös vuonna 2021. Molemmilla kerroilla matka päättyi alkulohkoon ja molemmilla kerroilla Suomen lopullinen sijoitus oli 18.
Mistä seurata?
Perinteisesti lentopallon MM-kisat on nähty Ylen kanavilta. Tässä tapauksessa satunnaisia otteluita sekä ratkaisupelejä näytettäisiin televisiosta, kun taas kaikki ottelut olisivat nähtävissä Areenan puolelta. Tällä hetkellä pelien televisiointi ei kuitenkaan tunnu olevan varmaa, eikä Ylekään tunnu varsinaisesti mainostavan kisoja, joista suomalaiset uupuvat.
Selvää kuitenkin on, että vuonna 2023 pelattavien lentopallon EM-kisojen oikeudet ovat Ylellä, joka näyttää niin miesten kuin naistenkin kisat. Lisäksi Yle omistaa oikeudet kaikkiin Suomen miesten sekä naisten EM-karsintapeleihin sekä lentopallon maajoukkueiden Kultaiseen liigaan, Hopeiseen liigaan sekä seurajoukkueiden Mestarien liigaan.