TOP 10 oudoimmat urheilulajit
Kesäksi useimmat suositut urheilulajit ovat siirtyneet kesälomille, eikä urheilun ystäville välttämättä ole enää tarjolla yhtä paljoa viihdettä. Olemme listanneet kesän ratoksi oudoimmat urheilulajit, joista monet soveltuvat juuri kesäisiin tunnelmiin.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.
Listasimme oudoimmat urheilulajit
Monet urheilulajit ovat hyvin tunnettuja ympäri maailman. Jalkapallosta nautitaan käytännössä jokaisessa maanosassa, mutta toiset lajit keräävät huomiota huomattavasti paikallisemmin. Esimerkiksi kriketti ja pöytätennis kiinnostavat huipputasolla hyvin rajattua väestönosaa, ja sama pätee myös Suomessa suosittuun jääkiekkoon, josta ei Intiassa välttämättä olla kuultukaan.
Ja sitten ovat oudot urheilulajit. Oudoimmat urheilulajit maailmassa saattavat olla hyvinkin pienen piirin paikallista hupia, eikä ole lainkaan tavatonta, että näitä lajeja käsitellään lehtien sivuilla lähinnä humoristisessa mielessä. Olemme listanneet lukijoidemme mieliksi maailman oudoimmat urheilulajit, joista useimpiin et taatusti ole vielä törmännyt. Näihin lajeihin ei taatusti pääse tutustumaan television välityksellä, mutta monet erikoisista lajeista ovat itse kokeiltavissa vaikka kesämökillä!
Jos strutsijuoksu tai uppokiekko kuulostavat kuitenkin turhan villeiltä lajeilta, esittelee urheiluvedonlyönti.netin tapahtumakalenteri kaikki vuoden suurimmat ja perinteisimmät urheilutapahtumat.
Strutsijuoksu
Kiistatta yksi erikoisimmista lajeista on Afrikasta kotoisin oleva strutsijuoksu, joka on sittemmin levinnyt myös muille mantereille. Laji muistuttaa hyvinkin vahvasti laukkakisoja, sillä valtaisia strutseja pyrkivät ohjastamaan ensimmäisenä maaliin lintujen päällä istuvat ratsastajat. Strutsit ovat paitsi nopeita, myös oikukkaita ja vahvoja, joten strutsijuoksussa on aina mukana myös vaaran elementti. Vahvoilla kynsillä varustetut strutsit voivat jopa tappaa leijonan yhdellä ainoalla potkulla.
Bossapallo
Vuonna 2004 kehitetty bossapallo on yksi listan mielenkiintoisimmista tuttavuuksista. Belgiassa kehitettyä lajia harrastettaan puhallettavalla ja trampoliineilla varustetulla alustalla, joka on jaettu verkolla kahteen osaan. Lentopalloa, jalkapalloa ja voimistelua yhdistelevässä pelissä on tietenkin tavoitteena saattaa pallo vastustajan kenttäpuoliskolle. Pisteiden määrä vaihtelee käytetyn ruumiinosan mukaan.
Nimi juontaa juurensa brasialaiseen bossa nova -musiikkiin, jota useimmiten soitetaan ottelutapahtuman taustalla. Pelaamiseen vaaditaan erillistä kenttää, mutta muuten bossapallo soveltuu helposti aloittelevallekin pelaajalle.
Uppokiekko
Jo 50-luvulta lähtien pelattu uppokiekko on nimensä mukainen peli. Huomattavasti uppopalloa muistuttavaa peliä pelataan uima-altaan pohjassa räpylöin, snorkkelein, uimalasein ja korvasuojin varustettuina. Pienillä puisilla mailoilla varustetut sukeltajat pyrkivät tietenkin saattamaan pelivälineenä toimivan kiekon vastustajan maaliin. Kun uppopallo on huomattavan fyysinen laji, on uppokiekosta turhat kontaktit karsittu, mikä mahdollistaa vähintäänkin pelin testaamisen myös aloittelijoille. Erityisesti Uudessa-Seelannissa suositun lajin maailmanmestaruudesta pelataan kahden vuoden välein.
Kabaddi
Bangladeshissa ja Nepalissa jopa kansallisurheilulajin asemaan noussut kabaddi on useimmille suomalaisille tuntematon suuruus, mutta tästä huolimatta yksi listamme suosituimmista lajeista. Joukkuelajissa tavoitteena on juosta vastustajan kenttäpuoliskolle ja koskettaa mahdollisimman montaa vastustajan pelaajaa henkeä vetämättä. Puolustavan joukkueen pelaajat taas pyrkivät taklaamalla estämään hyökkääjän eli raiderin paluun omalle puoliskolleen.
Koska henkeä ei saa vetää, vaaditaan hyökkääjää toistamaan koko hyökkäyksen ajan kabaddi-sanaa todisteena tästä, mistä tulee tietenkin myös pelin nimi.
Shakkinyrkkeily
Alun perin sarjakuvaan pohjautuva shakkinyrkkeily kehitettiin vuonna 2003 lähinnä huumorimielessä, mutta toimivasti sekä aivoja että fyysisyyttä yhdistelevä laji on noussut sittemmin suureen suosioon. Esimerkiksi Venäjällä lajia harrastavat tosissaan jo lapset, ja lajin ympärille on kehitetty urheiluseuroja ympäri maailman. Konsepti on yksinkertainen, sillä ottelijat pelaavat samanaikaisesti sekä shakkia että nyrkkeilevät.
11 erästä koostuva ottelu on jaettu kolmen minuutin shakinpeluuseen sekä kolmen minuutin nyrkkeilyeriin. Ottelun voi voittaa joko shakkimatilla tai tyrmäyksellä, joten molempien lajien osaamista vaaditaan.
Rautakankikävely
Erikoisten suomalaisten lajien joukkoon lukeutuu rautakankikävely, jonka maailmanmestaruudesta kisaillaan vuosittain Suomessa. Näennäisesti sauvakävelyä muistuttavassa lajissa sauvat on korvattu 6,5 kilon rautakangilla, minkä lisäksi osanottajilla tulee olla jaloissaan 1,5 kilon turvasaappaat. Maailmanmestaruudesta kisaillaan viestikisana, jossa kilpaillaan joko 3- tai 4-henkisin joukkuein. Käveltävä matka on 125 metriä, jonka aikana toisen jalan tulee koskea poikkeuksetta maata. Myös sauvojen liikuttamista valvotaan. Vuonna 2022 maailmanmestaruudesta kisaillaan 13. elokuuta Mustialassa.
Eukonkanto
Suomalaisten erikoislajeista taatusti tunnetuin on eukonkanto, jossa on kisailtu humoristisessa mielessä maailmanmestaruudesta jo vuodesta 1992 lähtien. Lajin konsepti on yksinkertainen, sillä tehtävänä on yksinkertaisesti kantaa nainen läpi esteitä sisältävän ja 235,5 metriä pitkän juoksuradan läpi mahdollisimman nopeasti.
Mukana on parhaimmillaan nähty jopa tuhansittain kilpailijoita yli kymmenestä eri maasta, mutta suomalaisten lisäksi mestareita on löytynyt vain lähimaista. Pitkään maailmanmestaruutta pitivät hallussaan virolaiset, suomalaiset voittivat sen jälkeen seitsemän mestaruutta putkeen ja kaksi edellistä mestaruutta on mennyt Liettuaan. Kahden vuoden tauon jälkeen maailmanmestaruudesta kisaillaan jälleen 1. heinäkuuta alkaen Sonkajärvellä. Tapahtuma on tätä nykyä kaksipäiväinen, ja maailmanmestaruudesta kilpaillaan myös joukkueina sekä ikämiesssarjassa.
Huussi ralli
Vaikka nimen perusteella kyseessä saattaisi jälleen kerran olla yksi suomalaisen kesän erikoisuus, on huussi ralli eli Outhouse Race yhdysvaltalaista alkuperää. Tapahtuma on osa talvista Stanley Winterfestiä, joka sisältää erikoisia urheilulajeja, juhlia ja musiikkia yhtenä maailman kylmimmistä paikoista tunnetussa Stanleyn kaupungissa. Idyllisistä maisemistaan tunnetussa Idahon Stanleyssä asuu virallisesti vain 116 ihmistä, mutta tästä huolimatta suurtapahtuma kerää paikalle sankoin joukoin väkeä.
Todellisena helmenä toimii tietenkin huussi ralli, jossa kirjaimellisesti kisaillaan suksien päälle asetetuilla huusseilla, jotka pyritään toimittamaan ensimmäisenä maaliin. Erikoislaatuisten huussien ulkonäköä ei ole turhaan rajattu, mutta vessanpönttö ja vessapaperia tulee aina löytyä. Huussin tulee myös sisältää molemmilta puolilta löytyvät kahvat, joiden avulla huussia kuljetetaan. Talvinen tapahtuma järjestetään seuraavan kerran vuoden 2023 helmikuussa.
Yksipyöräkiekko
Lähes sadan vuoden ajan viihdettä tarjonnut yksipyöräkiekko on alun perin tuttu vuoden 1925 saksalaisesta elokuvasta Varieté. Elokuvassa kilpailtiin kaksin, mutta sittemmin yksipyöräkiekko on kehittynyt viidellä viittä vastaan pelattavaksi joukkuelajiksi, joka on käytännössä yksipyörien päällä pelattavaa salibandya. Varsinaisia maalivahteja laji ei tunne, mutta yleensä yksi pelaajista pyrkii pysyttelemään pyörällään oman maalin lähettyvillä.
Vuonna 1982 perustettiin kansainvälinen yksipyöräkiekon lajiliitto, joka sääntelee lajin toimintaa. Maailmanmestaruudesta pelataan kahden vuoden välein, minkä lisäksi Australiassa, Saksassa ja Sveitsissä toimivat myös kansalliset sarjat. Suosituinta laji on sen kotimaassa Saksassa, mistä löytyy peräti 89 yksipyöräkiekkoa harrastavaa joukkuetta.
Suo-snorklaus
Harva laji on aivan yhtä hämmentävä kuin vuonna 1976 kehitetty suo-snorklaus. Vuosittain Walesissa järjestettävät maailmanmestaruuskisat keräävät kerta toisensa jälkeen lukuisia osallistujia ympäri maailman snorklaamaan suon läpi mahdollisimman nopeasti. Virallisena ratana toimii 55-metrinen suo, joka tulee snorklata päästä päähän. Varusteina toimivat snorkkelin lisäksi sukellusmaski ja räpylät, mutta uiminen ei lajissa ole sallittua, vaan matka tulee suorittaa räpylävoimin.
Lajin maailmanmestaruus on tällä hetkellä englantilaisen Neil Rutterin hallussa. Kolme edellistä maailmanmestaruutta nimiinsä napannut Rutter on onnistunut matkassa hulppeaan yhden minuutin ja 18,81 sekunnin aikaan. Maailmanmestaruus menee kahden vuoden tauon jälkeen jakoon Walesin Llanwrtyd Wellsissä elokuun 28. päivä. Tähän mennessä kaikki miesten maailmanmestarit ovat tulleet Briteistä, mutta naisten puolella voittoon ovat kahdesti pystyneet myös ruotsalaiset.