Rugby League World Cup
Rugby League World Cup on yksi rugbyn maailman arvostetuimmista tapahtumista. Maailmanmestaruuden on napannut jo vuosikymmenten ajan käytännössä poikkeuksetta Australia, mutta kykeneekö edellisen MM-finaalin hävinnyt Englanti tarjoamaan haastetta kotikisoissaan? Kisat käynnistyvät 15. lokakuuta.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.
Rugby League World Cup Englannissa
Suomessa vähälle huomiolle jäävä rugby league tulee jälleen keräämään jättiyleisöitä ympäri maailman, kun vuorossa on vuoden 2021 Rugby League World Cup. Koronan vuoksi peruuntunut turnaus järjestetään poikkeuksellisesti vuoden verran aiottua myöhäisemmin. Kisat käynnistyvät 15. lokakuuta, minkä jälkeen pelit jatkuvat 19. marraskuuta pelattavaan finaaliin saakka. Ajoitus on tarkkaan harkittu, sillä jalkapallon MM-kisat käynnistyvät välittömästi seuraavana päivänä.
Tänä vuonna 16 maan kisoja isännöi Englanti, jossa pelataan peräti 18 eri kaupungissa. Lähes koko Englannin alueella pelataan, sillä pohjoisimmat pelit pelataan Newcastlessa, kun taas eteläisimmät pelit pelataan aina Lontoon Emirates Stadiumilla saakka. Ensisijaisesti kisat ovat keskittyneet Manchesterin ympäristöön. Myös finaali pelataan Manchesterin legendaarisella Old Traffordilla, jonne mahtuu peliä seuraamaan peräti 74 994 rugbyn ystävää. Samalla stadionilla pelattiin myös vuoden 2013 World Cupin finaali, joka rikkoi rugby leaguen kansainvälisten pelien katsojaennätyksen.
Englanti lukeutuu lajin huippumaihin, mutta mestaruutta maa ei ole koskaan onnistunut voittamaan kuin Ison-Britannian lipun alla. Lähelle on kuitenkin päästy, sillä Englanti on hävinnyt finaaliottelun sekä 1995 että 2017. Mestaruuden on molemmilla kerroilla napannut Australia, joka hallitsee lajia varsin suvereenisti. Vuoden 1972 jälkeen maailmanmestaruudesta on pelattu yhdeksän kertaa, ja peräti kahdeksan kertaa on päädytty Australian voittoon. Ainoan yllätyksen onnistui järjestämään Uusi-Seelanti, joka voitti Australian kotikisoissa ensimmäisen maailmanmestaruutensa vuonna 2008.
Maailman parhaat kohtaavat
Vuonna 2022 pelattava Rugby League World Cup on totuttua laajempi turnaus, sillä kisat laajennettiin lopullisesti 16 joukkueen turnaukseksi. Tätä ennen maailmanmestaruudesta on pelattu 16 joukkueen voimin ainoastaan vuonna 2000.
Karsintajärjestelmä kisoihin oli pääosin hyvin yksinkertainen. Englanti nappasi paikan kisaisäntänä, minkä lisäksi mukaan pääsivät automaattisesti myös edellisten MM-kisojen kahdeksan parasta joukkuetta. Automaattisesti paikan kisoihin lunastivat myös Amerikan mestari, Euroopan mestari sekä EM-kisoissa finaalin hävinnyt joukkue.
Euroopassa järjestettiin omat karsinnat, joista kisoihin selviytyi vielä neljä muuta joukkuetta. Viimeisestä paikasta kisailtiin maanosaliittojen välisessä karsintaturnauksessa, johon pääsivät mukaan Amerikan-kisoissa toiseksi tullut joukkue, Aasian ja Oseanian paras kisoihin karsiutumaton joukkue sekä Afrikan ja Lähi-idän paras kisoihin karsiutumaton joukkue.
Formaatti on huomattavan simppeli, sillä joukkueet on jaettu neljään neljän joukkueen lohkoon, joissa kaikki lohkon joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen. Kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät tämän jälkeen pudotuspeleihin, joissa lohkovoittajat pelaavat lohkokakkosia vastaan. Kaavio on jo tässä vaiheessa selvillä finaaliin saakka.
Lohkojako kisoihin näyttää seuraavalta.
Lohko A
- Englanti
- Samoa
- Ranska
- Kreikka
Lohko B
- Australia
- Fidzi
- Skotlanti
- Italia
Lohko C
- Uusi-Seelanti
- Libanon
- Jamaika
- Irlanti
Lohko D
- Tonga
- Papua Uusi-Guinea
- Wales
- Cookinsaaret
Selvästi suurimpana ennakkosuosikkina kisoihin lähtee jälleen kerran Australia, joka on jäänyt finaalin ulkopuolelle ainoastaan ensimmäisissä, vuonna 1954 pelatuissa MM-kisoissa. Suurin haastaja on maailmanlistan ykkössijalta löytyvä Uusi-Seelanti, joka voitti ainoan mestaruutensa vuonna 2008. Finaaliin Uusi-Seelanti on kuitenkin selviytynyt myös 2013, 2000 sekä 1988.
Kotikisoissa yllätyksen paikka on myös Englannilla, joka hävisi vuoden 2017 finaalin niukasti 6–0. Englanti on kärsinyt tappion finaalissa Australialle myös vuosina 1995 sekä 1975. Tätä ennen englantilaiset pelasivat osana Ison-Britannian joukkuetta, joka ylsi mestaruuteen vuosina 1954, 1960 sekä 1972.
Rugby League suosittua vedonlyönnissä
Rugby league on palkkakiistojen vuoksi tunnetummasta rugby unionista omaksi lajikseen irtautunut versio, jota on vuosien varrella kehitetty entistäkin katsojaystävällisemmäksi. Peli on huomattavan nopeatempoista ja kovaotteista, mikä näkyy myös lajin suosiossa. Australiassa pelit keräävät paikan päälle jopa yli 100 000 katsojan yleisöjä.
Nopea tempo tekee rugby leaguesta myös erinomaisen vedonlyöntikohteen lisäjännitystä ja viihdettä kaipaavalle pelaajalle. Rugby league vedonlyönnissä lukeutuu tietenkin käytännössä kaikkien vedonlyöntisivustojen valikoimiin.
Vetoa pääsee tietenkin lyömään World Cupin otteluista jopa sadoissa eri muodoissa. Tarjolla ovat perinteiset kohteet, kuten ottelun voittaja, tehtyjen pisteiden määrä sekä erilaiset tasoitusvedot, mutta tätä nykyä vetoa pääsee lyömään myös yksittäisten pelaajien suorituksista, ottelun parhaana palkitusta pelaajasta tai vaikkapa ensimmäisen kymmenen minuutin tuloksesta.
Monet vedonlyöntisivustot myös mahdollistavat useiden saman pelin kohteiden lisäämisen samalle lapulle, jolloin pelaaja voi kerralla lyödä vetoa esimerkiksi ottelun voittajasta, tehtyjen pisteiden määrästä sekä parhaista pistemiehistä.
Mistä seurata otteluita?
Rugby league on kiistatta kiehtovimmillaan World Cupin yhteydessä, mutta mistä seurata otteluita? Perinteisesti rugby leaguen pelejä ei Suomessa ole juuri päässyt katsomaan, mutta mielenkiintoisena yllätyksenä Viaplay on päättänyt ostaa kisojen oikeudet Pohjoismaissa, mikä tekee pelien katsomisesta helppoa myös suomalaiselle. Viaplayn laaja urheilupalvelu tunnetaan esimerkiksi formuloista, Valioliigasta, NHL:stä sekä Bundesliigasta.
Monessa muussa maassa kisojen kaikki pelit näytetään televisiosta ilmaiseksi. Kaikki pelit näkyvätkin tarvittaessa esimerkiksi BBC:n kautta.