Kokeile näitä mukavia kesälajeja
Kaipaatko mukavaa tekemistä kesälle pelkän grillaamisen seuraksi? Ulkoliikunta kesälomalla on aina oivallinen idea, minkä vuoksi olemmekin esitelleet neljä kesäistä ja aloittelijallekin soveltuvaa lajia. Lue lajiesittelyt ja löydä mukavaa tekemistä kesälomalle!
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.
Urheilukesä on täällä!
Kesä on jälleen täällä, ja mikä soveltuisikaan kesälle paremmin, kuin ulkona liikkuminen ja harrastaminen. Erilaiset ulkoiluharrastukset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisille jopa suoranainen elämäntapa, sillä peräti 96 prosenttia suomalaista harrastaa jonkinlaista ulkoilua ja ulkona harrastamista.
Suomalaiset tykkäävät harrastaa erityisesti lähimaastossa. 30 prosenttia ulkona virkistäytymisestä suuntautuu korkeintaan 300 metrin päähän kotoa, kun taas peräti 85 prosenttia harrastamisesta tapahtuu kymmenen kilometrin sisällä. Erityisesti suomalaiset suosivat kävelyä, jota harrastaa tätä nykyä 80 prosenttia suomalaisista – luku on viime vuosikymmeninä ollut ainoastaan kasvussa. Myös monet muut harrastukset jaksavat kiinnostaa. Frisbeegolfia harrastaa peräti 20 prosenttia suomalaisista, maasto- tai polkujuoksua 18 prosenttia ja trendilajiksi noussutta suppaamistakin peräti 12 prosenttia. Maastopyöräilun ja lumikenkäilyn kaltaiset lajitkin ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina.
Tulokset perustuvat Luonnon virkistyskäyttö 2020 -raporttiin, jota varten haastateltiin 8 700 satunnaisesti valittua suomalaista. Koska lumikenkäily ei välttämättä sovellu kesälajiksi parhaalla tavalla, olemme nostaneet esille neljä kesäistä lajia, jotka soveltuvat erinomaisesti myös aloitteleville ja hieman kehnommassa kunnossa oleville urheilijoille. Jos taas nautit urheilusta enemmän katsojan roolissa, esittelee urheiluvedonlyönti.netin tapahtumakalenteri reilusti viihdyttäviä urheilutapahtumia myös kesälomien ajalle.
Suppaus
Viime vuosina SUP-lautailu eli suppaus on noussut jo todelliseksi trendilajiksi. SUP on lähenne standup paddleboardingista eli seisomalautailusta melan kanssa. Lajin juuret ovat surffauksessa, ja suppauslauta muistuttaakin huomattavasti surffilautaa. Leveää ja helposti tasapainoteltavaa lautaa käytetään kuitenkin melan kanssa, jolloin liikkuminen on helppoa ja vaivatonta. Useimmiten suppaajat tyytyvät maisemien katselemiseen ja elämästä nauttimiseen, mutta laudoilla myös kalastetaan ja jopa harrastetaan joogaa.
Suppaus on viime vuosina levinnyt valtaisalla tahdilla ympäri Suomen. Lautoja ja meloja pääsee vuokraamaan esimerkiksi Helsingistä 15 eurolla tunniksi tai 65 eurolla vuorokaudeksi, kun taas Oulussa koko viikonloppu maksaa ainoastaan satasen. Halvimmat laudat eivät maksa urheiluvälineliikkeissä kuin parin sadan verran, joten omakaan lauta ei ole mahdoton sijoitus.
Lajia on helppoa suositella kenelle tahansa, ja tässä vaiheessa todellakin puhutaan kenestä tahansa. Meditatiivinen ja rauhoittava harrastus on noussut esimerkiksi näkövammaisten keskuudessa suureen suosioon.
Frisbeegolf
Myös frisbeegolf on noussut nopealla tahdilla huimaa suosiota nauttivaksi hittilajiksi. Suomessa ratoja oli jo vuonna 2016 useita satoja, minkä jälkeen lajin suosio on vain jatkanut kasvamistaan. Pohjimmiltaan frisbeegolfiin tutustuminen on erittäin helppoa, sillä laji on käytännössä yksinkertaisempi versio golfista.
Pelaajien tarkoituksena on heittää väylän alusta lähtien liitokiekkoa kohti väylän lopussa odottavaa maalia. Mitä vähemmän heittoja tehtävään vaaditaan, sitä paremmin pelaaja on onnistunut. Kuten golfissakin, kokonaismittainen rata koostuu 18 väylästä, mutta useimmiten harrastajat pelaavat lyhyemmillä 9-väyläisillä radoilla. Radat tavataan sijoittaa puustoisille ja vaihtelevasta maastosta koostuville alueille, jolloin kiekon heittäminen maaliin ei välttämättä olekaan aivan yksinkertaista.
Peliä pelataan juuri frisbeegolfiin tarkoitetuilla liitokiekoilla, jotka ovat hieman pienempiä kuin esimerkiksi rantaleikeissä käytetyt frisbeet – halvimmat kiekot eivät kuitenkaan maksa juuri mitään. Vaikka laji onkin helppoa kesähelteille sopivaa harrastelua, järjestetään frisbeegolfissa tätä nykyä myös ammattilaisturnauksia tuhansien eurojen palkintopoteilla. Suurin Suomessa järjestettävä turnaus on Nokialla pelattava European Open.
Mölkky
Suomalaisten mökkiklassikoiden joukkoon lukeutuu tietenkin myös legendaarinen mölkky, joka on Päijät-Hämeessä kehitetty heittopeli. Peliä voi pitää yksinkertaisempana, helpompana ja vähemmän fyysisenä versiona perinteisestä kyykästä.
Konsepti mölkyssä on yksinkertainen. Yhteen kasaan kootaan 12 puista keilaa, jotka on numeroitu yhdestä kahteentoista. Tavoitteena on heittää mölkyllä eli puisella palikalla keiloja. Jos yksittäinen keila kaatuu, saa pelaaja tämän keilan numeron verran pisteitä. Jos keiloja kaatuu useampia, saa pelaaja pisteitä sen verran, kuinka monta keilaa on kaatunut. Kaatuneet keilat nostetaan pystyyn sille paikalle, johon keila on lentänyt. Tavoitteena on saada tasan 50 pistettä – jos tämä raja ylittyy, putoaa pelaaja takaisin 25 pisteeseen.
Lajissa on kilpailtu SM-kisoissa vuodesta 1997 lähtien, ja vuodesta 2004 lähtien SM-kisat on tunnettu myös MM-kisoina. Vuodesta 2001 lähtien taas on kilpailtu akateemisen mölkyn SM-kisoissa. Vaikka laji on leimallisen suomalainen, myydään tänä päivänä peräti 97 prosenttia mölkkypeleistä ulkomaille. Suosiota peli on kerännyt erityisesti Ranskassa, johon myydään noin puolet valmistuneista mölkyistä. Tätä nykyä myös MM-kisoja järjestetään ulkomailla, vuonna 2016 ja 2019 juuri Ranskassa.
Puistojumppa
Jos kaipaat yksinkertaista, kesäistä ja matalan aloituskynnyksen lajia, on puistojumppa aina erinomainen vaihtoehto. Tänä kesänä esimerkiksi Helsingissä järjestetään runsaasti ohjattuja puistojumppia, joihin pääsee osallistumaan täysin ilmaiseksi. Puistojumpassa on siis kyse myös sosiaalisesta elämyksestä.
Puistojumppaa voi pitää jopa retrolajina, sillä pohjimmiltaan laji palaa 80-lukulaisen aerobicin ytimeen. Erikoisuudet puuttuvat, ja valikoimista löytyy klassikkoja, kuten polvennostoja, ojennuksia sekä v-askeleita. Minkäänlaisia erityisiä varusteita ei vaadita, vaan laji soveltuu erinomaisesti kaikille vauvasta vaariin. Puistojumppien osallistujakattaus onkin todella poikkeuksellisen monipuolinen.
Salin huonosta ilmanvaihdosta ei tarvitse kärsiä, vaan puistossa hengittäminen on aina helppoa. Jos sää on kohdallaan, kannattaa puistojumpalle antaa aina vähintään mahdollisuus. Jumppaamista harrastetaan tietenkin musiikin säestyksellä. Aerobic-henkisten diskorenkutusten ohella musiikkina saattaa toimia esimerkiksi Arttu Wiskarin hittejä. Skaala on tälläkin saralla poikkeuksellisen laaja!