Pekingin talviolympialaiset 2022
Olympiahuumasta päästään nauttimaan poikkeuksellisissa määrin, sillä Pekingin talviolympialaiset seuraavat vain puolisen vuotta Tokion kesäolympialaisten jälkeen. Suomen joukkueeseen kohdistuu tietenkin jälleen suuria odotuksia.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.
Talviolympialaiset 4.-20.2.2022
Vuorossaan jo 24. talviolympialaiset järjestetään tänä vuonna Pekingissä. Kisat saavat alkunsa 4. helmikuuta, minkä jälkeen kisaillaan reilun parin viikon ajan. Kisat lyödään pakettiin sunnuntaina 20. helmikuuta. Kisat ovat toiset Kiinassa järjestetyt, sillä Peking isännöi myös vuoden 2008 kesäolympialaisia. Kiina päihitti hakuvaiheessa yllättävän niukalla erolla Kazakstanin Almatyn.
Talviolympialaisissa on tänä vuonna mukana seitsemän ylälajia, jotka on jaettu viiteentoista varsinaiseen urheilulajiin. Ampumahiihto on oma lajinsa, kelkkailu on jaettu rattikelkkailuun sekä skeletoniin, luistelussa kilpaillaan taitoluistelussa, pikaluistelussa sekä kaukalopikaluistelussa, kun taas hiihdon puolelta mukana ovat alppihiihto, maastohiihto, mäkihyppy, yhdistetty, lumilautailu sekä freestyle. Lisäksi kilpaillaan ohjaskelkkailussa, curlingissa sekä tietenkin jääkiekossa. Yhteensä kisojen aikana jaetaan mitaleja peräti 109 tapahtumassa.
Suomi tulee jälleen kerran osallistumaan kisoihin noin sadan urheilijan muodossa, mikä johtuu osaltaan siitä, että mukana ovat sekä miesten että naisten jääkiekkojoukkueet. Jonkinlaista menestystä on jälleen kerran lupa odottaa, vaikka vuoden 2018 kisojen saldo jäikin Suomen osalta varsin vaatimattomaksi. Tuolloin tuloksena oli vain yksi kultamitali sekä yksi hopea, minkä lisäksi Suomi nappasi neljä pronssia.
Tänä vuonna toivotaan sekä odotetaan parempaa. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki asettaa avoimesti mitalitavoitteet aiempaa menestystä korkeammalle. Yhteistavoite Pekingin ja vuoden 2024 Pariisin kisoihin on yhteensä 10 mitalia. Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että jos tavoitteeseen halutaan, täytyy jo Pekingistä saalistaa lähes kymmenen mitalia. Suuria odotuksia kohdistuu erityisesti jääkiekkojoukkueisiin sekä hiihtäjiin.
Ylivoimaisena ennakkosuosikkina kisoihin lähtee tälläkin kertaa Norja, joka on perinteisesti dominoinut talviolympialaisia. Vuonna 2018 Pjongjangissa Norja saalisti 14 kultamitalia sekä yhteensä 39 mitalia. Myös Saksa pystyi tuolloin 14 kultamitaliin, mutta yhteissaldo jäi 31 mitaliin. Mitalitaulukosta odotetaan myös tänä vuonna ensisijaisesti näiden maiden välistä kamppailua.
Talviolympialaisten suomalaiset suosikit
Suomi julkisti joulukuun lopulla ensimmäiset olympialaisiin valitut urheilijat. Mukaan valittiin jo tässä vaiheessa 16 suomalaista, jotka ovat menestyneet poikkeuksellisen hyvin olympiakilpailumuodossa käydyissä kilpailuissa, joihin maailman parhaat ovat ottaneet osaa. Jääkiekkojoukkueiden koostumusta odotellaan julkaistavaksi piakkoin, kun taas loput joukkueenjäsenet ilmoitetaan tammikuun 24. päivä.
Olympialaisiin valitut suomalaiset:- Kerttu Niskanen
- Krista Pärmäkoski
- Iivo Niskanen
- Lauri Vuorinen
- Julia Kykkänen
- Ilkka Herola
- Mari Eder
- Olli Hiidensalo
- Tero Seppälä
- Anni Kärävä
- Jimi Salonen
- Enni Rukajärvi
- Kalle Järvilehto
- Rene Rinnekangas
- Juulia Turkkila
- Matthias Versluis
Suomalaisnäkökulmasta kiinnostus kohdistuu jälleen kerran tuttuihin lajeihin ja tuttuihin urheilijoihin. Menestystä voidaan odottaa ensisijaisesti samasta osoitteesta kuin edellisissäkin kisoissa. Urheiluvedonlyönti.net esittelee Suomen suurimmat mitalitoivot!
Iivo Niskanen
Kauden huippuvireessä aloittanut Iivo Niskanen nappasi ainoana suomalaisena kultaa Pjongjangin kisoissa 2018, jolloin kultaa tuli 50 kilometrin matkalla. Myös Sotshin olympialaisissa 2014 Niskanen oli vastaamassa Suomen joukkueen ainoasta kultamitalista – tuolloin kultaa tuli miesten parisprintiltä Sami Jauhojärven kanssa. Niskasen ykkösmatka on kuitenkin kiistatta 15 kilometrin perinteisen hiihto väliaikalähdöllä, mutta tällä saralla olympiamenestys on vielä saavuttamatta.
Maailmancupissa Niskanen on napannut kultaa paraatimatkallaan jo seitsemään otteeseen ja pelkästään tämän kauden aikana kahdesti. Vire tuntuu olevan kohdallaan ja Niskanen onkin maailmancupin kokonaistilastoissa tällä kaudella neljännellä sijalla.
Krista Pärmäkoski
Suomalaisen olympiamenestyksen takuunaisena on toiminut myös Krista Pärmäkoski, joka nappasi Pjongjangin olympialaisissa peräti puolet Suomen joukkueen saavuttamista mitaleista. Hopeaa tuli kolmenkymmenen kilometrin matkalta, minkä lisäksi pronssia tuli 10 kilometrin matkalta sekä 15 kilometrin skiathlonilta. Jo vuonna 2014 Pärmäkoski ehti nappaamaan olympiahopeaa osana Suomen viestijoukkuetta.
Myös Pärmäkosken vire on ollut kohdallaan tällä kaudella, sillä Krista on tällä hetkellä maailmancupin viidennellä sijalla. Palkintopallisijoituksista huolimatta voitto on kuitenkin vielä jäänyt tällä kaudella saavuttamatta.
Kerttu Niskanen
Maailmancupin seitsemännellä sijalla puolestaan komeilee Iivo Niskasen sisko Kerttu Niskanen, joka on hänkin päässyt jo maistamaan olympiamenestystä. Sotshin kisoissa Niskanen nappasi joukkuekisoista kaksi hopeaa, mutta tällä kaudella suksi on luistanut myös yksilömatkoilla. Yksi kauden kohokohdista nähtiin Lenzerheiden kisassa vuodenvaihteessa, kun molemmat Niskaset voittivat kisansa samana päivänä – tiettävästi ensimmäistä kertaa historiassa. Jos vire on kohdallaan, ei ole lainkaan mahdotonta, että Niskasen sisarukset tuovat kotiin useammankin olympiamitalin vuoden 2014 tapaan.
Enni Rukajärvi
Lumilautailija Enni Rukajärvi on ehtinyt nappaamaan mitalin kaksissa viime olympialaisissa, minkä lisäksi slopestylessa loistava 31-vuotias on ehtinyt nappaamaan myös kaksi MM-mitalia. Tämän vuoden maailmancupissa mitalisijat ovat vielä jääneet haaveeksi, mutta Rukajärvi on tavannut olla parhaimmillaan juuri olympialaisissa. Mitalitta jääminen olisi tänäkin vuonna pettymys.
Jääkiekkojoukkueet
Jääkiekon ystäviä kohtasi suuri pettymys, kun NHL ilmoitti, etteivät sarjan pelaajat pääse tälläkään kertaa mukaan olympialaisiin. Suomen kultaista sukupolvea ei päästä vieläkään näkemään tositoimissa, mutta osoittautuuko päätös kuitenkin menestyksekkääksi Suomen kannalta? Viime vuosien MM-kisoissa loistanut Suomi tulee saamaan jälleen kerran jalkeille tasokkaan joukkueen, jolta on lupa odottaa ensiluokkaista menestystä. Suomen miehet lähtevät kisoihin kiistatta suurimpien ennakkosuosikkien joukossa.
Naisten joukkueelta on lupa odottaa jopa tätäkin parempaa – tai ainakin varmempaa – menestystä. Edellisissä olympialaisissa pronssia napannut joukkue on tavannut olla samalla sijalla useaan otteeseen. Olympialaisista on tullut kolme pronssia, kun taas MM-kisoista naarasleijonat ovat ehtineet haalimaan peräti 13 pronssia. Viimeisin näistä tuli tänä vuonna. Lupauksia jopa paremmasta on nähty, kun joukkue eteni vuoden 2019 MM-kisoissa ensimmäistä kertaa finaaliin. Valtavana altavastaajana otteluun lähtenyt joukkue taipui vasta voittolaukauskilpailussa.
Mistä seurata talviolympialaisia?
Talviolympialaisten oikeudet omistaa Suomessa Discovery, joten ehdottomasti kätevin tapa kisojen seuraamiseen on Discovery+, jonka kautta pystyt seuraamaan kaikkia olympialaisten tapahtumia. Olympialaiset kattava paketti maksaa kympin verran kuukaudessa, mutta myös ilmaisia kokeilukuukausia tarjotaan. Ilmainen kuukausi kannattaakin ottaa testiin juuri olympialaisten aikana. Urheilupaketti sisältää myös esimerkiksi Eurosportin urheilua sekä KHL:n otteluita.
Urheiluvedonlyönti.net tarjoaa Pekingin talviolympialaisiin kattavan tietopaketin, josta löydät helposti lajit, uusimmat uutiset olympialaisia koskien ja päiväkohtaiset aikataulut. Urheiluvedonlyönti.netin olympiasivulle pääset tästä linkistä: Pekingin talviolympialaiset 2022.
Talviolympialaisten televisiolähetykset
Talviolympialaisia näytetään myös televisiossa perinteiseen tapaan. Suurimmat ja oleellisimmat tapahtumat näkyvät kätevästi Discoveryn TV5-kanavalta, minkä lisäksi myös YLE näyttää yhteisellä sopimuksella oman osansa olympialaisten tapahtumista. Esimerkiksi jääkiekon ottelut näkyvät kuitenkin ainoastaan Discoveryn kanavilta ja palveluista.
Vaikka virallinen avajaistapahtuma on 4. helmikuuta ja tällöin kisat myös virallisesti käynnistyvät, kannattaa television ääreen liimautua jo tätäkin aikaisemmin. Curling alkaa nimittäin jo 2. päivä, kun taas jääkiekko ja freestylehiihto käynnistyvät 3. päivänä. Jääkiekkoa ja curlingia pelataankin tämän jälkeen aina kisojen viimeisen päivään saakka. Finaalit ratkotaan 20. päivä, jolloin on myös päätösseremonian vuoro.