Paralympialaiset
Kun talviolympialaiset on saatu päätökseen, on aika siirtää katseet heti seuraavana vuorossa oleviin paralympialaisiin. Myös vuoden 2022 talviparalympialaiset kisaillaan Pekingissä.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisest.
18+. Säännöt ja ehdot voimassa | Pelaa vastuullisesti.
Pekingin paralympialaiset 4.-13.3.
Vain vajaat kaksi viikkoa Pekingin olympialaisten jälkeen ovat vuorossa Pekingin paralympialaiset, jotka käynnistyvät perjantaina 3. maaliskuuta. Kyseessä on jo kolmastoista kerta, kun paralympialaisissa kilpaillaan myös talvella.
Vuoden 2022 paralympialaiset sisältävät yhteensä 78 kilpailua kuudessa eri urheilulajissa. Mukana ovat alppihiihto, hiihto, jääkiekko, lumilautailu sekä pyörätuolicurling. Kisoihin ottaa osaa 49 maata ja yli 650 urheilijaa. Myös Suomella on tuttuun tapaan edustusta mukana, sillä kisoihin lähtee seitsemän suomalaista urheilijaa. Suomella on edustusta alppihiihdossa, lumilautailussa sekä maastohiihdossa.
Edellisistä talviparalympialaisista Suomi saavutti kolme mitalia, kun Matti Suur-Hamari voitti lumilautailusta kultaa sekä pronssia, minkä lisäksi Ilkka Tuomisto hiihti pronssille. Ylivoimaisesti kisojen menestynein maa oli Yhdysvallat, joka saalisti yhteensä 36 mitalia, joista 13 oli kultaa.
Suomalaiset paralympialaisissa
Suomi lähtee kisoihin seitsemän urheilijan voimin, sillä Suomi ei saanut edustusta yhteenkään joukkuelajiin. Yksilöpuolella menestystä lähdetään kuitenkin tavoittelemaan. Suomi havittelee kisoista alustavasti kolmea mitalia. Mukana ovat seuraavat urheilijat.
Santeri Kiiveri
Alppihiihtäjä Santeri Kiiveri lähtee tavoittelemaan mitalia syöksylaskussa, super-G:ssä, superyhdistetyssä, suurpujottelussa sekä pujottelussa. Edellisissä paralympialaisissa kauden 2019–20 pujottelun maailmancupin voittanut Kiiveri pääsi jo lähelle, sillä hän sijoittui pujottelussa neljänneksi. Kiiveri kilpailee liikuntavammaisten pystylaskijoiden luokassa.
Maiju Laurila
Alppihiihdossa Suomea edustaa myös kelkkalaskijoiden luokassa kilpaileva Maiju Laurila, jolle kyseessä ovat ensimmäiset paralympialaiset. Suurpujottelussa ja pujottelussa kilpaileva Laurila sijoittui vuoden 2022 MM-kilpailujen suurpujottelussa lupaavasti neljännelle sijalle.
Matti Suur-Hamari
Suomen suurin mitalitoivo on kiistatta lievemmässä alaraajavammaluokassa kilpaileva Matti Suur-Hamari, joka nappasi vuonna 2018 lumilautacrossista kultaa sekä banked slalomista pronssia. Kolmatta kertaa olympialaisiin osallistuva Suur-Hamari kilpailee jälleen molemmissa lajeissa. Olympiamitalien lisäksi Suur-Hamarilta löytyy neljä MM-kultaa sekä yksi MM-pronssi.
Matti Sairanen
Lumilautacrossissa ja banked slalomissa nähdään myös Matti Sairanen, jolle kyseessä ovat toiset paralympialaiset. Lumilautailun ohella Sairanen on ehtinyt voittamaan myös neljä MM-mitalia parataekwondossa.
Tomi Taskinen
Banked slalomissa kilpailee myös vaikeamman alaraajavammaluokan Tomi Taskinen, joka osallistuu ensimmäisiin paralympialaisiinsa. Vakavasti vammautunut Taskinen oli ennen onnettomuuttaan kansainvälisen tason lumilautailija vammattomien lumilautailussa.
Inkki Inola
Maastohiihdon puolella suomalaisista parhaiten on menestynyt näkövammaisten hiihtäjien luokassa kilpaileva Inkki Inola, joka sijoittui vuoden 2018 paralympialaisissa parhaimmillaan seitsemänneksi. Tänä vuonna Inola ottaa osaa sprintiin, 10 kilometrille sekä 20 kilometrille.
Arttu Kaario
Inolan opashiihtäjänä toimii Arttu Kaario, jolle kyseessä ovat ensimmäiset olympialaiset. Kaario on aiemmin toiminut oppaana vuoden 2022 MM-kisoissa.
Seuraa näitä lajeja
Suomalaisesta näkökulmasta kiinnostus Pekingin paralympialaisissa kohdistuu ehdottomasti ensisijaisesti alppihiihtoon, hiihtoon sekä lumilautailuun, sillä suomalaisedustuksesta päästään nauttimaan ainoastaan näissä lajeissa. Alppihiihdossa suomalaisia nähdään kahdessa eri luokassa, lumilautailussa kolmessa sekä maastohiihdossa yhdessä. Kisoissa nähdään kuitenkin runsaasti muitakin lajeja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Erityistä huomiota herättää poikkeuksetta pyörätuolicurling, joka kilpaillaan sekajoukkueina. Peli muistuttaa huomattavasti tavanomaista curlingia, mutta kivet heitetään paikoiltaan, eikä peli sisällä lainkaan harjausta. Turnaukseen ottaa osaa kaksitoista joukkuetta, jotka kohtaavat alkusarjassa kaikki kertaalleen toisensa. Suurimpana suosikkina turnaukseen lähtee isäntämaa Kiina, joka on sekä hallitseva maailmanmestari että hallitseva olympiavoittaja.
Taattua viihdettä tarjoaa myös parajääkiekko, joka tunnetaan lajissa käytettävien kelkkojen vuoksi myös kelkkajääkiekon nimellä. Jääkiekkokultaa tavoittelee kahdeksan joukkuetta, jotka on jaettu kahteen alkulohkoon. Ensimmäisen lohkon kaksi parasta etenee suoraan välieriin, kun taas puolivälieriin matkaavat A-lohkon kaksi kehnointa joukkuetta sekä B-lohkon kaksi parasta joukkuetta. Tasoerot ovat lajissa varsin suuria, ja turnauksesta on odotettavissa Yhdysvaltojen ja Kanadan dominanssia. Yhdysvallat on voittanut kolme edellistä olympiakultaa.
Kun jääkiekko ja curling sisältävät olympialaisissa vain yhden turnauksen, kilpaillaan useimmissa lajeissa useissa eri luokissa. Alppihiihdossa, yhdistetyssä ja maastohiihdossa kilpaillaan näkövammaisten luokassa, istuvien luokassa sekä seisovien luokassa, kun taas lumilautailu on jaettu miehissä kolmeen eri luokkaan sekä naisissa kahteen eri luokkaan.
Mistä seurata Pekingin paralympialaisia?
Pekingin paralympialaiset näkyvät Ylen kanavilla. Sekä Yle TV2:lla että Yle Areenassa nähdään sekä suoria lähetyksiä että päivittäisiä koostelähetyksiä, minkä lisäksi Yle seuraa kisojen tapahtumia laajasti verkossa. Suomalaisten urheilijoiden otteista päästään poikkeuksetta nauttimaan suorina lähetyksinä, minkä lisäksi Yle televisioi myös kisojen muita lajeja. Kisoja selostavat Jari Haapala, Sami Saarenpää ja Toni Lönnroos. Ääneen pääsevät myös lukuisat asiantuntijat.
Tuoreen sopimuksen myötä Yle televisioi myös vuoden 2024 kesäparalympialaiset, jotka otellaan Pariisissa 28. elokuuta alkaen.